השם בעברית: בוטן – אגוז האדמה
השם באנגלית: PEANUTS
השם המדעי: ARACHIS HYPOGAEA
תכונות כלליות: בוטן או בשמו האחר בעברית, אגוז האדמה, הוא זרעו האכיל של הצמח התת קרקעי "ארכיס". על פי הגדרתו הוא נחשב לקטנייה למרות שבוטנים היא כמעט מלה נרדפת לפיצוחים. הבוטנים גדלים מתחת לאדמה בתוך תרמיל עצי כאשר בכל תרמיל בדרך כלל זוג זרעים.
הבוטנים נאכלים כשהם קלויים ומומלחים או לעתים מסוכרים, מבושלים במי מלח או ללא כל עיבוד. הם משמשים לייצור חטיפים כגוון "במבה" או מעדן בוטנים עם דבש, ממרחים כגון חמאת בוטנים, המאכל הלאומי של ילדי ארצות הברית, ומוצרי מזון נוספים. השמן המופק מהבוטנים משמש לטיגון. יש אנשים שהם אלרגים לבוטנים וצריכת בוטנים עלולה להביא לתוצאה חמורה עד מוות.
מקור: דרום אמריקה ומשם התפשט השימוש באמריקה הצפונית ומשם הספרדים הביאו זאת לאירופה המערבית. יש הגורסים כי השימוש בבוטנים נפוץ מאד באפריקה ומשם עם העבדים לארצות הברית במקביל להתפשטות מדרום אמריקה. עם זאת ארצות הברית אחראית לפחות מעשרה אחוז מהתצרוכת העולמית ואילו שני שליש מיוצר על ידי הודו וסין.
זוטות: שני נשיאים של ארצות הברית צמחו מעולם תעשיית הבוטנים והם ג'פרסון וג'ימי קרטר.
הרכב תזונתי: הבוטנים מכילים שפע של ויטמינים ומינרלים כמו ויטמין 1B, ויטמין 2B, ויטמין 3B, ויטמין 6B, אבץ, אשלגן, זרחן, מגנזיום, נחושת וסידן. הערך הקלורי של הבוטנים מאד גבוה.
שימושים: צריכה כפיצוחים כאמור, מלוחים, מסוכרים או בצורה טבעית, מרוסקים כתוספת לגלידה, מאכלי דגים ובשר מאד פופולארי במטבח התאילנדי והסיני, עוגות, ממרח של חמאת בוטנים, שמן המופק מהבוטנים לטיגון, חטיפים מסוגים שונים,] רטבים ותוספת טבעית למשקאות חריפים בכל מקום בו מוגשים.
השאירו תגובה