השם בעברית: כוסמין
השם באנגלית: SPELT
השם המדעי: ARITICUM SPELTA
כללי: כוסמין או חיטת הכוסמין היא סוג של דגן ייחודי מאד ששימש מזון בסיסי בחלקים של המזרח התיכון ואירופה מתקופת הברונזה ועד ימי הביניים כאשר פינה את מקומו לחיטה אותה קל יותר לגדל ולעבד. הכוסמין הוא דגן שנראה מבחינה חיצונית כמו החיטה. הכוסמין משווק היום כמזון בריאות בהיותו בעל אחוז גבוה יותר של חלבון, סיבים תזונתיים, מינרלים וויטמינים מאשר החיטה. טעם הכוסמין הוא אגוזי משהו עם מרקם מעט צמיג. עמיד בפני חרקים ואינו דורש ריסוס כמעט לגמרי.
המקור: מוצא הכוסמין ספק באיראן ספק במזרח אירופה וכעת גם מגודל בארצות הברית.
הרכב: הכוסמין מכיל ניאצין אשר מסייע לאיזון השומנים. מכיל כמות גדולה של ויטמין בי 2, חלבון, סיבים תזונתיים
השימושים: למעשה שימושי כוסמין זהים לאלה של החיטה. הם מיובאים לישראל וניתן להכין מהם לחם, פיתות וכל מוצר לחמי אחר כמו עוגות וכדומה. מטבע הדברים קשה למצוא כוסמין בחנויות הרגילות. יש לחפשו בחנויות הטבע.
ביהדות: בהלכה היהודית נמנה הכוסמין בין חמשת מיני הדגן אלא שכנראה הכוסמין שהיה אז מוכר, אינו הכוסמין המוכר היום. למרות הקרבה בשם אין כל קשר לכוסמת.
בריאותי: יש כאחוז אחד באוכלוסיה אשר יכול לאכול רק דגן מסוג הכוסמין. לאנשים אלה אסור לצרוך חיטה או שעורה. לחולי צליאק אסור לאכול כוסמין. כנראה שהכוסמין מסייע בטיפול במיגרנות על שום תכולת הויטמין B2 הגבוהה שבו. עשוי לסייע בטיפול בטרשת עורקים ובמניעתה, שמירה על כלי הדם והסיבים התזונתיים תורמים לחילוף חומרים יעיל, מתאים לדיאטה. כאן תמצאו מתכונים לבצק כוסמין
הרכב: 321.3 קלוריות ל 100 גרם, שומן, חלבונים, פחמימות וסיבים תזונתיים.
השאירו תגובה