השם בעברית: שיבולת שועל
השם באנגלית: OATS
השם המדעי: AVENA SATIVA
תכונות כלליות: שיבולת השועל המתורבתת היא אחד ממשפחת הדגנים הנמצאת בבסיס פירמידת המזון לצד מזונות מקבוצת הפחמימות כגון החיטה, השעורה, האורז, הכוסמת ועוד. שיבולת השועל גדלה באקלים ממוזג ופורחת באביב. הדגן מגודל בשביל זרעיו הנאכלים בין היתר כדייסה ומשמשים גם כמספוא ומזון לבעלי חיים. שיבולת השועל המתורבתת היא אחד מתשעת המינים הגדלים בישראל.
מקור: המקור הוא באגן הים התיכון אם כי יש עדויות לכך שכבר במאה הראשונה אכלו הגרמנים שיבולת שועל. יותר מאוחר נהיה המאכל חביב על האירים והסקוטים והם שהעלו אותה לאמריקה. כיום הגידול נפוץ ביותר באירופה.
שימושים: מתאימה למאכל בכל גיל. אם בצורת דייסה או כחלק מגרנולה או מיזלי, כעוגות, מאפינס, עוגיות, פנקייקס או כחומר להסמכת מרקים או כדגני בוקר. רכיב במזון לכלבים ולתרנגולות. מספוא לפרות וסוסים. שימושים רפואיים שונים, יש מקומות בו טוחנים את שיבולת השועל וממלאים בהם את ארגזי החול לילדים. הדייסה המכונה "קווקר" אכן עשויה שיבולת שועל ונטלה את שם המותג מהיצרן האמריקני על שם תנועת ה-QUAKERS . שיבולת השועל משמשת כגורם דיאטטי.
שימוש רפואי: ריפוי פצעים ודלקות. מקור טוב לחומצה פולית המומלצת לנשים בתקופת ההריון . משמשת גם תזונה פופולארית לקשישים וכן כמרכיב העיקרי בגרנולה ומיזלי. שיבולת השועל מפחיתה כולסטרול ומפחיתה סיכונים לחלות במחלות לב וכלי דם. דבר זה אושש על ידי מחקרים ומינהל התרופות האמריקאי הרשה ליצרן להדפיס זאת על העטיפה ובמודעות הפרסום. עקב הימצאות הגלוטן בשיבולת השועל היא אסורה על חולי צליאק.ברפואה המסורתית מאז ומתמיד עשו הרבה שימוש בשיבולת השועל עקב זמינותה הרבה.
ביהדות: נחשב לאחד מחמשת הדגנים הגדלים בישראל אולם לדעתו של פרופסור יהודה פליקס, שיבולת השועל הנזכרת על ידי חז"ל אינה הקוואקר המקובל היום אלא מין של שעורה המכיל גלוטן ומחמיץ במגע עם מים. לעניין "כלאיים" מותר לערבב שיבולת שועל עם שעורה.
השאירו תגובה