השם בעברית: שיפון
השם באנגלית: RYE
השם המדעי: SECALE CEREALE
כללי: שיפון תרבותי הוא מין מבוית בסוג שיפון שבמשפחת הדגניים. אחד הגידולים היותר נפוצים וקרוב לחיטה ולשעורה. השיפון נמנה על חמשת הדגנים המוכרים. יש להבדיל מכמה ערכים אחרים המתקראים בשם שיפון כמו שם של בד, הר געש כבוי בגולן וכלי נשק צהלי שהוא מטול רקטות. קמח לבן, לחם לבן, פיתות, בגטים הם מוצרים שעוברים תהליכי זיקוק ובכך נפגע ערכם התזונתי, לעומתו, קמח מחיטה מלאה או שיפון אינם עוברים תהליכי ניקוי וזיקוק ונשארים קרובים יותר למקור הטבעי עם ערכם התזונתי הגבוה יותר, עשירים בסיבים תזונתיים והרבה יותר עתירי מינרלים וויטמינים. עד מלחמת העולם השנייה צרכו באירופה הרבה מאד שיפון. רוב הלחם היה עשוי שיפון וכונה "לחם שחור" או לחם דגן. לאחר המלחמה פסקה צריכת השיפון כי המאפיות החדשות המשוכללות נבנו לאפיית חיטה שהיא קלה יותר. גידול השיפון כמעט פסק לגמרי. לתופעה זו היו השלכות בריאותיות רבות מטבע הדברים אך אט אט חדרה ההבנה לציבור והחלו שוב לגדל שיפון.
המקור: זן אשר בוית במזרח אסיה הקטנה. עדויות קיימות לכך כי בוית בתקופת הברונזה במרכז אירופה וישנם ממצאים סותרים על שימוש בשיפון באזורים שונים. לרוב התייחסו לשיפון כמו ללחם עלוב. מאז ימי הביניים נעשה בשיפון שימוש קבוע כמרכיב בלחם.
שימושים: קמח , לחם שיפון, בירה, וודקה, מספוא לבהמות.
 
																		 
                     
		 
									 
									
Leave a comment