השם בעברית: תות שדה
השם באנגלית: STRAWBERRY
השם המדעי: FRAGARIA
תכונות כלליות: סוג של צמח ממשפחת הוורדיים הכולל כ-35 סוגים כאשר הידוע ביותר ביניהם הוא תות שדה צ'יליאני שהוא אחד מהפרות היותר נפוצים ואהודים בעולם. מבחינה בוטנית תות השדה אינו פרי אלא חלק מנופח של בסיס הפרח. פרחי התות הם הבליטות על הפרי. בעבר גידלו את תות השדה בשדות פתוחים אך עם התפתחות המחקר עברו לגדלו תחת מעטה פלסטיק מוגן בפני פגעי טבע כמו ברד וגשם, גידול בהדלייה ובמנהרות פלסטיות. פיתוחים אלה משפרים את היבול ומאריכים את זמן תנובתו בין דצמבר ליוני. גבעול קצר ומעוצה וסביבו העלים ערוכים כשושנה בסיסית. ריבוי הצמח על ידי יצירת "שלוחות" המצמיחות שורשים ומתנתקים מצמח האם. הפרחים דו מיניים לבנים ומופיעים בקבוצות ונישאים על עוקצים ומסועפים. תושבת הפרח גדלה בצורת קונוס ההופך לפרי האכיל שהוא מכיל את הזרעים. יפי הפרי וגודלו נקבע על ידי איכות האבקת עמודי העלי. לתותים מזנים שונים יש צבעים שונים מורוד עד אדום. התות פגיע מאד על ידי מזיקים וציפורים. דורש קרקע לחה ומנוקזת היטב. חשיפה מלאה לשמש מבטיחה יבול טוב יותר.
מקור: כבר בעת העתיקה יש תיעוד לשימוש בתות השדה. האינדיאנים באמריקה גידלו אותו ביבשת אמריקה. זני תות השדה בישראל מקורם בקליפורניה. תות השדה התרבותי הוא גידול צעיר אשר החל באירופה במאה השבע עשרה והוא תוצר של הכלאה של שני מיני תותי בר. התות בישראל ברובו מגודל לצרכי יצוא לאירופה לקראת חג המולד
הרכב תזונתי: תות השדה מהווה מקור טוב לויטמין C, ומלבדו מכיל הפרי ויטמינים A, B, עשיר באשלגן, ברזל וסידן, דל קלוריות (26 ל-100 גרם). הערך התזונתי רב עקב תכולה גבוהה יחסית של ויטמין C , מעט חלבון, 9% סוכרים. חומצה ציסוסטנית, חומצת תפוחים, חומצת לימון, סוכר, ריר צמחי, פקטין, חומרים ארומטיים נדיפים, סיבים עציים ומים.
שימוש רפואי: יש אנשים שהצריכה של תות שדה גורמת להם פריחה עורית חריפה. נחשב למלבין שיניים מצויין, פעיל לעיסוי עור הפנים, הכנת תה מהעלים ותה זה משמש להלבנת העור והסרת כתמים ממנו. משתמשים בעלים, בפרי ואף בשורשים. מחטא, מזרז מחזור והפרשת חלב אם, מדלל דם, מכווץ,מבהיר שיניים, משתן קל ומונע צפדינה. תה מהעלים נחשב ליעיל בטיפול גם בשלשולים, דיזנטריה ועוד.
שימושים: כפרי האכיל בצורתו הטבעית, מרקחת, ריבות, מיצים, יין, משקאות, אפיה, בישול, תרופות.
תות שדה
מערכת איפיינד
Leave a comment