השם העברי: תפוז
השם באנגלית: ORANGE
השם המדעי: CITRUS SINENSIS
כללי: תפוז הוא מין של עץ ממשפחת ההדרים ומניב את פרי התפוז. אחד מהיותר נפוצים בין פרי ההדר. אנו מכנים את הפרי תפוז ואת העץ – עץ התפוז. התפוז גדל באזורי אקלים סובטרופי וים תיכוני ומופצים ברחבי העולם. לתפוז טעם הנע בין מתוק לחמוץ לפי הזן והבשלות. לתפוז קליפה מרירה אשר השימוש בה לא גדול. זני התפוזים העיקריים הם: תפוז מתוק – מקורו בספרד. לרוב מחולק לעשרה פלחים העטופים בציפה דקה. תפוז טבורי – מוטציה שנוצרה בברזיל ונקראת כך על תפוז קטן הנמצא בפרי החיצוני, הועברה לקליפורניה במאה התשע עשרה, לרוב חסר גרעינים. תפוז ולנסיה – תפוז מתוק המשמש בעיקר למיץ לסחיטה, מקורו בספרד וקליפתו כהה. תפוז דם – אדום בפנים ובחוץ. מעט יותר קטן ופחות מתוק. תפוז סיני – תפוז ננסי שמקורו בסין ובשמו האחר נקרא קומקואט. קליפתו רכה ושימושיו רבים בייצור ריבות, רטבים וממתקים. טעמו מריר משהו. חושחש – משמש כחומר גלם בריבות ומרכיב ידוע בקוקטיילים. גידול באקלים חמים שכן התפוז נפגע מהקרה. נפוץ במזרח התיכון ומקומות שונים בעולם. גידולו הולך ופוחת עקב אי כדאיות כלכלית. עליו ירוקים ומבריקים עם פטוטרות שומן במקומות שונים. פרחים לבנים ריחניים ומפרישי צוף. האבקה על ידי דבורי דבש. דבש הדרים הוא מצרך מאד מבוקש. לפרי שכבת ציפוי חיצונית לבנה המתפתחת מתחת לקליפה הכתומה. ריבוי על ידי הרכבה על כנת חושחש או לימון.
מקור: כנראה בסין או הודו או אולי וייטנאם. בסנסקריט נקרא הפרי נה רנג'י ומזה נובע השם אורנג' בהרבה שפות. בעברית נלקח השם מהמילים תפוח זהב ובקיצור תפוז והשם נגזר מצורת התפוח וצבע הזהב. משערים כי החושחש הוא עץ התפוז המקורי אם כי ייתכן ולא בנמצא היה כלל עץ תפוז מקורי. המותג JAFFA ORANGE ידוע ומבוקש בעולם.
הרכב: התפוז הוא מקור חשוב לויטמין C וחומצות אורגניות. 52 קלוריות ל 100 גרם. מכיל חלבונים, פחמימות, שומן וויטמינים, ברזל, סידן, אשלגן וסיבים תזונתיים.
שימושים: לבד מהשימוש הרגיל של אכילה בצורתו הטריה, מקולף, או כסלט פירות, בישול עם בשר או סחיטת מיץ, תרכיז, עוגות, ריבות, דבש, לפתנים, גלידה וליקרים או כחלק נלווה לקוקטיילים. שימורים של פלחי תפוזים נפוץ בעולם בעיקר במקומות בהם אין מגדלים אותם. הקליפה מרירה ומשתמשים בה לייצור ממתק מזוגג מסוכר, באפיה עם עוגות ותבשילים. הקליפה משמשת גם לייצור שמן אתרי.
Leave a comment