השם בעברית: תאנה
השם באנגלית: FIG
השם המדעי: FICUS CARICA
כללי: עץ ממשפחת התותיים, נשיר בגובה של 3-10 מטר. גדל ליד מעיינות, לאורך בקעת הירדן ובקעת ים המלח. הפצת הזרעים נעשית באמצעות בעלי חיים אוכלי פירות והאבקה על ידי צרעה מיוחדת. התאנה פורחת בצורת פגה, משטח שכל דפנו הפנימית פורחת יחד בצפיפות. התאנים מתחלקות לפגות נקביות וזכריות. לנקביות פרחים ארוכים ושחלות ולזכריות פרחים קצרים בעלי אבקנים. יש מספר זנים דומים כאשר השקמה היא אחד מהם. עלי התאנה הם גדולים ודמויי כף יד אנושית, שעירים ומחוספסים וכאשר פוצעים את העלים יוצא מהם שרף.
המקור: ישנן עדויות כי תאנים גודלו כבר לפני יותר מחמשת אלפים שנים. העץ כנראה לא בויית ונמנה על עצי הבר של ארץ ישראל. בעבר הרחוק שמשו התאנים בייחוד אלה המיובשות כצידה לדרך.
ביהדות: אחד משבעת המינים בהם נתברכה ארץ ישראל. התאנה מופיעה בתנך במקומות רבים החל מסיפור גן העדן, שיר השירים ועוד. יש בעיית כשרות באכילת תאנים שכן לעתים קרובות נמצאים חרקים בתוך הפרי ואלה מסוג הרמשים אשר אינם כשרים ועל כן יש להכשירן בטרם אכילה. יש מאמינים חרדים אשר נמנעים מלאכול תאנים בכלל. הרמב"ם מצא קשר בין אכילת תאנים ושיפור כוח הגברא.
הרכב: 78 קלוריות ל 100 גרם יחד עם חלבונים, פחמימות, שומן, כולסטרול, ויטמינים ומינרלים. הפרי הוא בעל ערך תזונתי רב ובתוכו 17% סוכר פירות. בתאנים יבשות יש ריכוז גדול יותר של פחמימות מאשר באלה הטריות.
שימושים: הפירות נאכלים טריים וגם מיובשים כדבלות. ייצור משקאות אלכוהוליים ולפתן. יש גם ייצור של שימורי תאנים וסירופ. בשימוש לסלטים ובישול וכן לטיפול רפואי.
רפואי: תה מתאנים נמצא יעיל בסילוק פצעים מהפנים וריכוך יבלות. התאנה כנראה טובה למערכת העיכול ולטיפול בעצירויות.
Leave a comment