שם בעברית: שום
שם באנגלית: GARLIC
שם מדעי: ALLIUM SATIVUM
תכונות כלליות: צמח תבלין רב שנתי ממשפחת השומיים, עלים שטוחים ומאורכים, הפקעת בנויה ממספר שיני שום ומשתמשים בשיני השום לבישול בשלמות, מעוכים או טחונים/כתושים. השום זקוק לשמש מלאה, קרקע לחה ועשירה ומנוקזת היטב. הריבוי נעשה על ידי חלוקת השיניים או זריעה לקראת סוף הקיץ. בתום עונת הגידול שולפים את השום בשלמות ותולים לייבוש במקום מאוורר.
מקור: קשה לשים את האצבע על מקורו של השום שכן מזה אלפי שנים מככב השום בכל מטבחי האומות ואף בתנך מוזכר מספר פעמים רב.
הרכב תזונתי: הריח מקורו בתרכובת האורגנית אליצין, שמן נדיף המכיל תרכובות גופרית וסלניום, ויטמיני A ו C ואלה עושים אותו לאנטיאוקסידנט רב עוצמה. החומצה האמינית אליצין משתחררת כאשר חותכים או מועכים אותו.
אזכורים בספרות ובהיסטוריה: השום מוזכר בתנך כאמצעי תיבול ואכילה ואף מוזכר כאחד מסוגי המזון אליהם התגעגעו בני ישראל במצרים. חז"ל מנו בשום תכונות של "משביע, משחין, מצהיל פנים ומרבה זרע בבני המעיים". בתלמוד הירושלמי נזכר עזרא הסופר כי התקין כי יש לאכול שום לסעודת השבת ש"הוא מכניס אהבה ומוציא תאווה". הרומאים כינו את היהודים "אוכלי שום". ביאליק כתב את "אלוף בצלות ואלוף שום".
תכונות רפואיות: באופן מסורתי יעיל השום בחיטוי, כיוח, הזעה, סילוק טפילי מעיים, חיזוק הקיבה והקלה בדלקות שונות, הצטננות ושיעול יחד עם חיזוק המערכת החיסונית. יש מחקרים מאין ספור על סגולותיו של השום בטיפול בטיפוס, דיאטות, חיידקי הסטרפטוקוקוס, דיזנטריה ועוד. מדרבן פעילות תאי הדם הלבנים שהם חוד החנית במערכת החיסון ובתקיפת חיידקים ווירוסים. שיפור מחזור הדם, הקטנת לחץ דם וכולסטרול בדם יחד עם העלאת הכולסטרול הטוב, מניעת מחלות לב וטרשת עורקים, דילול דם והקטנת קרישותו והמסת קרישי דם. מחקרים מראים כי השום מדרבן ייצור אנזימים נוגדי רעלים המיוצרים בכבד ומנטרלים גורמים מסרטנים ויש בו חומר אנטיביוטי טבעי המונע הצטננות ושפעות.
שימוש: תבלין בבישול, נקניקים ומאכלים מכל הסוגים, רטבים ומרקים וכן לדיאטות ושימושים רפואיים כנזכר לעיל בהרחבה.
השאירו תגובה