השם בעברית: פיסטוק (חלבי) או אלת הבטנה או אלה אמיתית
השם באנגלית: PISTACHUO NUT
השם המדעי: PISTACIA
כללי: עץ המתנשא לגובה של 10 מטר ומוצאו מהאזורים ההרריים של איראן, טורקמניסטאן ומערב אפגניסטן. לעץ עלים נשירים דמויי נוצה המסודרים באופן שווה לאורך הפטוטרת ואורכם 10-20 ס"מ. עץ הפיסטוק הוא עץ נשיר ומתחלק לעצים זכריים ועצים נקביים. לעץ פרחים בעלי עלי כותרת והם נוצרים ממכבד. הפרי הוא בלוט בעל זרע מוארך העטוף בקליפה קשה ובתוכה ליבה ירוקה לא רכה העטופה בקרום סגול אדום חום. הליבה היא החלק האכיל והיא בעלת טעם ייחודי. לאחר שנקטף הפרי קליפתו מתייבשת ומחליפה את צבעה מירוק לצהוב על פי הזן, ונפתחת חלקית מצד אחד מעצמה. את הפיסטוק נהוג לאכול לאחר שהומלח ונקלה. ישראל נחשבת לצרכן הגדול בעולם ביחס למספר תושביה. המדינות המובילות בייצור ויצוא הפיסטוק הן איראן, ארצות הברית, טורקיה, סוריה, סין, יוון, איטליה ועוד. העץ דורש אקלים חם ויבש. דורש קרקע קלה ללא השקייה מיוחדת. האבקה על ידי הרוח. ריבוי מזרעים. עדיף לזרוע בחורף. הריבוי המסחרי נעשה בהרכבה. העץ מגיע לבשלות לאחר שבע שנים ועשוי להאריך ימים לכדי מאות בשנים. האגוז הוא למעשה הזרע והוא נמכר בקליפתו או מקולף, קלוי או טבעי. בעת הקניה יש להקפיד שצד אחד יהיה פתוח שכן אחרת אות הוא כי אינו בשל דיו. יש להחזיק בכלי אטום בקירור – אורך חייו מוגבל מאד.
המקור: אזורי ההר של איראן, טורקמניסטאן ומערב אפגניסטן. בישראל מוסיפים לשם פיסטוק את מוצאו – חלבי – להראות כי בא מסוריה. מקור השם בא מהמלה הפרסית PISTAH ובמקורות שלנו מופיע השם פסתק ובארמית פסתקא.
הרכב: עשיר בשמן. 160 קלוריות ל 28 גרם שזה בערך חופן פיסטוקים. בנוסף יש בו שומן, פחמימות, סיבים תזונתיים, סוכרים, חלבון, ברזל, סידן, ויטמין B1,B6
שימושים: כפיצוחים מלוח וקלוי, בתוך עוגות, מיני מאפה ומתיקה, גלידה, חלבה, בקלווה, כנאפה. העצים הזכריים מפיקים כמות קטנה של שרף בו משתמשים בתעשיית הצבע והלכה. פיסטוק משמש גם בבישול תבשילים כמו קציצות וקישים וקינוחים דוגמת המלבי המפורסם או מוס פיסטוק.
רפואי: חולי סוכרת אוכלים פיסטוק לא קלוי ולא מלוח עקב ערכו התזונתי הרב. צריכת פיסטוק מחזקת, מרגיעה ומסייעת לעיכול. מחקר חדש מצא כי אכילת פיסטוק טובה ללב, מוריד כולסטרול ומעשיר את הגוף בחומרים חיוניים. הכול כמובן שאוכלים במידה שכן אחרת תיכנס בעיית הדיאטה לתמונה. על פי המחקר תוספת של חופן פיסטוקים ליום שיפרה אצל הנבדקים את כמות הליפידים בדם. רוב השומן בפיסטוק הוא שומן חד בלתי רווי הנחשב לשומן טוב. בשל ההרכב התזונתי או הפיטונוטריאנטים (חומרים תזונתיים מן הצומח) שלהם, הפיסטוקים שונים משאר האגוזים ביכולתם הייחודית לתרום לרמות כולסטרול HDL הבריא כשאוכלים אותם כחלק מתפריט דל בשומן רווי.
 
																		 
                     
		 
									 
									
Leave a comment