השם בעברית: עירית (שום העירית)
השם המדעי: ALLIUM
כללי: צמח תבלין עשבוני רב שנתי מהסוג שום ממשפחת השומיים. מתנשא לגובה עד 30 ס"מ. לעירית ארומה עדינה יותר מהשום והבצל. העירית משגשגת באדמה בוצית עשירה בחומר אורגני והרבה שמש אם כי גם ברוב המקרים גם באור חלש תוכל לגדול. אם גדלה מזרעים צריכה העירית אדמה חמימה לרוב, טמפרטורה של 25 מעלות תוך כדי שמירה על מידת לחות. ניתן גם לגדל בתוך מבנה באוויר קריר יותר.
מקור: מוצאו מסין. הסינים היו הראשונים שתועדו כמשתמשים בעירית בסביבות שנת 3000 לפני הספירה. מרקו פולו היה זה שהביא את העירית לאירופה. הוא קרא לעירית "הפנינה בין הצמחים". הצוענים והרומנים השתמשו בעירית לגילוי עתידות. מקובל היה להאמין כי יש לתלות צרורות עירית מיובשת כדי להרחיק מחלות ועין רעה.
הרכב: עירית מכילה אניצין בדומה לשום ובצל. עשירה בויטמינים ומינרלים. מקור טוב לנוגדני חמצון. אשלגן, בטא קרוטן הגורם להאטת תהליכי הזדקנות, הפחתת סיכוני סרטן ושיפור תפקידי הראייה ומפחית את סיבוכי הסוכרת. חומצה פולית.גופרית.
שימושים: נקצצת טרייה ובדרך כלל משתמשים בה לאומלטים וסלטים או ציפוי לתפוחי אדמה אפויים. מככבת במטבח הסיני בכל עוזה כקישוט למזון מטוגן, מעורבב או מוקפץ, כחתיכות ארוכות אותן מוסיפים לאחר הבישול לקבלת צבע וכשדרוג עדין. יש מתכון מפורסם של לביבות בטטה ברוטב יוגורט ועירית.
רפואי: הרומאים האמינו כי העירית מסוגלת להקל על כוויות שמש וכאבי גרון וכן האמינו כי אכילת עירית מעלה את לחץ הדם ומתפקדת כחומר משתן. האניצין בעירית אמור לעכב התפתחות סוגי סרטן מסוימים וכן להפחתת כולסטרול ויתר לחץ דם. מקור טוב לנוגדני חמצון. מנקה ומחטאת ומחזקת את הגוף.
Leave a comment