השם בעברית: סולת
השם באנגלית: SEMOLINA
כללי: סולת בעברית מדוברת היא דגן טחון בטחינה גסה, בדרך כלל חיטה. סולת היא גוש קמח עבה בקוטר של רבע עד שלושת רבעי המילימטר אשר "נופל" בשלבי הטחינה הראשונים ממרכז גרעין החיטה. כמות הסולת המתקבלת היא בדרך כלל כשלושה עד חמישה אחוז מנפח הגרעין והיא באה על חשבון הקמח הבהיר. אם אין צורך בייצור סולת, החומר ימשיך את תהליך הטחינה, וייטחן עד להפיכתו לקמח.
הרכב: 360 קלוריות למאה גרם, פחמימות, סיבים תזונתיים, חלבון, שומן, שומן רווי, מים, ויטמין B1, ויטמין B3, ברזל, זרחן ואשלגן.
שימושים: מהסולת ניתן להכין דייסה כאשר אופים או מבשלים אותה עם מים או חלב ומוסיפים חומרי טעם כשנף. במטבח הצפון אפריקאי השימוש הרווח בסולת הוא למאכל הקוסקוס המפורסם אשר מוגש עם רוטב ירקות ובשר וכן הם מכינים ממנו מיני קינוחים מתוקים. באזור טוסקנה באיטליה מכינים מסולת סוג מיוחד של פסטה בשם פיצ'י. במטבח הכורדי כמו בחלק מהמטבחים המזרח תיכוניים נוהגים לצפות לעיתים את הקובה במקום בבורגול בסולת. יש סוג של עוגת סולת אשר זוכה לשם אחר בכל מטבח כמו הבסבוסה במצריים, הספרה או הטישפישטי או שמאלי ביוון. במערב ארצות הברית, היה נהוג להכין מאכל סולת לארוחת הבוקר אשר היה אמור למלא את בטנו של הבוקר בימים קרים ולתת לו צידה לכל היום. בדייסת הסולת עקב העובדה שהסולת סופחת נוזלים נוצר מרקם אחיד של "אחד אחד" אשר מעניק תחושה מיוחדת לאוכל. שימוש נוסף הוא עיבוי של מרקים כמו תוספת של סולת עם ביצה למרק חם דבר אשר יוצר בצקיות מאד מיוחדות במרק.
ביהדות: יש סוג של עוגת סולת אשר מכינים אותה לצורך שבירת צום יום הכיפורים. בנוסף הסולת מוזכרת הרבה מאד בתנ"ך לרוב במונחים של קמח מנופה מחיטה או שעורה ועוד יותר על מנת לציין מוצר שהוא הטוב כמו מנחה למזבח.
 
																		 
                     
		 
									 
									
Leave a comment