השם בעברית: מלפפון
השם באנגלית: CUCUMBER
השם המדעי: CUCUMIS SATIVUS
כללי: המלפפון הוא מטפס ממשפחת הדלועיים. צמח חד שנתי קיצי. אינו דורש השקיה מרובה. פריו ארוך, עסיסי וטעים, עשיר במים וצבעו בדרך כלל ירוק למעט זן אוסטרלי אחד מסוג המלפפון הלימוני האוסטרלי. נוצר משחלה יחידה. לרוב הוא גלילי בצורתו, מוארך, חלק עם מעט בליטות. ישנם זנים מיוחדים קטנים המיועדים להחמצה בחומץ או במלח. המלפפון מגיב לאורך היום ולטמפרטורה ולפי אלה מופיעים פרחי זכר ופרחי נקבה. לאלה מצורפים גם גורמים גנטיים ויש התערבות חיצונית רבה על ידי הכלאות. הפריית הזנים הרגילים על ידי חרקים מאביקים. דורש מים רבים ושמש מלאה. האבקה על ידי חרקים
המקור: מוצאו מהודו והוא מגודל כבר למעלה משלושת אלפים שנים. נפוץ כיום בכל העולם וגדל בשדות פתוחים או בחממות. מקור השם מיוונית – מלון-תפוח. יש גם זכר במשנה שם מתייחסים אל הירק כמלפפונו או במספר פעמים כקישוא.
ביטויים: עונת המלפפונים המתייחס לתקופה יבשה בספורט או בחדשות וכן הגשש החיוור נתן ביטוי למלפפון שווה לביטחון. ביטוי נוסף הוא התייחסות לאדם כאל מלפפון חמוץ, מלפפון ים או מלפפון קטן.
שימושים: המלפפון נאכל חי, מוחמץ, כבוש, מלוח, כחלק מסלט, כקישוט אכיל למאכלים, נשנוש, רצועות מלפפונים בטחינה, כחלק ממטבלים וסלטים שונים, רטבים, מרקים קרים וחמים. מתפקד מאד במטבח הסיני והיפני כאשר הם נוהגים לחתוך אותו מאד דק או מסולסל. יש גם שימוש מסוים בקוסמטיקה ובטיפול בתולעים.
רפואי: ברפואה הסינית נחשב כמצנן ומסייע בניקוי רעלים מהגוף, משתן, מרווה צמא.
מבנה והרכב: פרי מבחינה בוטנית. בית קיבול לזרעים המוקפים בציפה בשרנית. 12 קלוריות ל 100 גרם , 97% מים, חלבונים, פחמימות, שומן, ויטמינים A 1,2,3 C, ברזל, סידן, אשלגן, נתרן, סיבים תזונתיים. בקליפה סיבים תזונתיים והיא מסייעת לשחרור הסוכר מהמזון לדם, מגינה על הויטמינים הנמצאים צמודים לקליפה. הסיבה לקילוף היא לרוב ניסיון להימנע מצריכת ריסוס אשר חדר לקליפה.
מפגעים: פגיע מאד מפטריות קמחיות ועל זה מתגברים על ידי ריסוס ושטיפה במי מלח.
Leave a comment