השם בעברית : גבינת חלומי
השם בלעז : HALLOUMI CHEESE
כללי: גבינה לבנה טרייה חצי קשה המיוצרת מאז ומתמיד בכפרים של קפריסין. הייחוד שלה הוא כי אינה נוזלית ואינה מתפרקת בחום גבוה יהיה זה בגריל או בטיגון או אף בבישול. היא מקבלת מרקם רך וגמיש בבישול וטעמה אינו משתנה.
המקור: האי קפריסין ולאחרונה רשמו הקפריסאים את הגבינה כמותג שלהם אם כי יש הטוענים כי הולדתה דווקא במצרים. לייצור גבינת החלומי הקפריסאית יש גוון חברתי שכן מסורת היא כי הנשים נאספות יחדיו בחברותא בכפרים כמסורת לייצור גבינת החלומי. לאחרונה חדרה התעשייה לייצור הגבינה שכן היא הפכה לענף יצוא באי ואף פעלו להורדת אחוזי השומן מתחת ל 30% .
ייצור: בעבר יוצרה גבינת החלומי רק מחלב כבשים ועיזים אולם כיום כבר משתמשים בחלב פרה ובתערובות. החלב המפוסטר עובר תהליך גיבוש ולאחר הוספת האנזימים נוצר הגבן המופרד ממי הגבינה ויוצקים אותו לתוך תבניות ומחממים תוך יצירת לחץ רב מה שמביא להגרת מי גבינה נוספים. לאחר מכן נעשה תהליך המלחה של כמה שעות שבמהלכו יש המוסיפים לו תערובת של נענע מיובשת עם מלח החימום הממושך יוצר את המרקם הקשיח הגמיש והצמיגי ומעניק לה אורך חיי מדף האופייני לגבינות מיושנות. לאלה הטוענים כי החלומי חורקת בשינים – חלומי טרייה אינה חורקת ורק זו שטוגנה או נצלתה בגריל עלולה לחרוק.
בישראל: החלומי מיוצרת במספר מחלבות אשר טרחו לשלוח נציגים לקפריסין ללמוד את רזי הייצור. בחוות הבופאלו מייצרים חלומי רק מחלב של בופאלו והיא מלוחה פחות.
שימושים: גבינת החלומי נאכלת בדרך כלל על שיפודים עם ירקות, בצל ושמן זית אולם ישנן צורות אחרות. המאכל הקפריסאי המפורסם ביותר הוא הסאגאוקי שאלה פרוסות חלומי מטוגנות עם רצועות בייקון או נקניקיות טלה – חלק בלתי נפרד מארוחת הבקר הקפריסאית. החלומי גם טובה לגירוד על פסטה.
השאירו תגובה