השם בעברית: גד (בערבית: כוסברה)
השם באנגלית: CORIANDER
השם המדעי: CORIANDRUM SATIVUM
תכונות כלליות: צמח תבלין ממשפחת הסוככיים. צמח חד שנתי בעל עלים מנוצים, זקוף, המתנשא לגובה של 1.3 מטר ומסועף. העלים התחתונים מנוצים ונישאים על עוקץ, ואונותיהם מעוגלות לעומת האונות העליונות שהן דמויות סרגל. צבע ירוק מבריק. פרחים לבנים ורדרדים מסודרים בסוכך. הפריחה באפריל-מאי. ריבוי על ידי זרעים בלבד. זריעה בנובמבר. לצמח ריח לא נעים אשר נעלם עם הבשלת הזרעים. האיסוף נעשה כשיש הרבה טל בבקר או בערב. מייבשים היטב במקום מוצל, דשים ומאחסנים. ככל שהזרעים השתמרו יותר טיבם משתפר. המקום האידיאלי לשמירת עשב הכוסברה הטרי הוא במקרר במיכל אטום לאחר חיתוך השורש. לזרעים יש טעם לימוני הדרי חריף.
מקור: דרום אירופה והמזרח התיכון. כיום נפוץ בעולם כולו. מגודל בהיקף נרחב ברוב האזורים הממוזגים במיוחד בהודו, בסין, בדרום אמריקה וצפון אפריקה.
שימושים: במטבח המזרחי משתמשים בכוסברה במגוון מנות ומתכונים. מאד נפוץ במטבח התאילנדי. למעשה, הכוסברה נמצאת כיום בכל מטבח. הזרעים משמשים בתערובות המסאלה ההודיות. העלים הטריים הם אלה המשמשים מרכיב במתכונים השונים וכן כקישוט לצלחת וברוטבים שונים. הטעם דומה לפטרוסיליה אך יותר עסיסי.
רפואה עממית: לזרעים יש סגולות רפואיות של המרצה יחד עם הפגת גזי מעיים. הצמח עשיר בפיטוכמיקל קוריאנדרול ונחשב כמסייע במניעת סרטן. מכיל גם חומרים נוספים המונעים סרטן על ידי חסימת מגוון פעולות הורמונאליות.
הרכב כימי: עשיר באשלגן, בטא קרוטן וחומצה פולית.
 
																		 
                     
		 
									 
									
Leave a comment