השם בעברית: כרובית
השם באנגלית: CAULIFLOWER
השם המדעי: BRASSICA OLERACEA VAP BOTRYTIS
תכונות כלליות: כרובית היא ירק חד שנתי. זן של מין הכרוב ממשפחת המצליבים. לכרובית ארשי פרחים לבנים המסודרים על ענפים הנובטים מגבעול אכיל. יש דמיון רב בין הכרובית והברוקולי. באירופה פיתחו זנים הגדלים יפה במזג אוויר קריר ובלחות גבוהה. לעומת זאת במזרח הרחוק הכרובית גדלה באזורים יותר חמים ויבשים.
מקור: השם "כרובית" בעברית הומצא על ידי אליעזר בן יהודה. המקור הוא באגן ים התיכון, כנראה בקפריסין, ומשם עברה הכרובית לאנגליה ומדינות אירופה ומשם לאמריקה ולמזרח הרחוק. הכרובית כבר זכתה לפופולאריות רבה ביוון העתיקה ובקיסרות הרומית שם נהוג היה לאכול רק את החלק הלבן. רק מאוחר יותר אימצו האיטלקים את צריכת העלים והגבעולים. בשנים יותר מאוחרות "כבשה" הכרובית את מקומה בצרפת ובכל יתר המטבחים בעולם.
הרכב: ברזל, סידן, אשלגן, ויטמין A וויטמין B. 25 קלוריות ל 100 גרם, רכיבים תזונתיים,חומצה פולית, סולפורפן שהיא תרכובת אנטי סרטנית המשתחררת בעת קיצוץ הכרובית או לעיסתה וחומר אנטי אסטרוגני הנקרא אינדול 3 קרבינול המונע גידולים סרטניים או מאט את התפתחותם.
שימושים: בדרך כלל נצרכת הכרובית כמבושלת או מטוגנת אך יש גם מתכונים לאכילתה נא או אף כבושה ומוחמצת. הכרובית מופיעה באין ספור של מתכונים אם כסלטים, מנה עיקרית, לביבות, קציצות, מרקים, מחית או תוספת למנה עיקרית או פשטידות לבד או יחד עם ירקות אחרים, מטוגנת עם פרורי לחם וגבינה וכל מה שדמיונם של השפים והמבשלות מדמיינים וממציאים.
רפואי: בגדול נחשבת הכרובית למאכל טבעי הלוחם בסרטן.
Leave a comment