השם בעברית : טרגון – לענה דרקונית
השם באנגלית: TARRAGON
השם המדעי: ARTEMISIA DRACUNCULUS
כללי: עשב תיבול, שיח רב שנתי ממשפחת המורכבים המגיע לגובה של מטר אחד, בעל ניחוח האניס בעל טעם עז ודומיננטי. עלים מאורכים דמויי סרגל, פריחה בין מאי לאוגוסט, תפרחת צמרית צפופה.יש מספר סוגים כמו הטרגון הצרפתי והגרמני בניגוד לזה הרוסי שהוא מעט פחות אניסי ופחות מתקתק. היום הטרגון הוא כבר חלק בלתי נפרד ממערכת עשבי התיבול שהיא הדובדבן שבבישול המקצועי והמעודן והוא לעתים זה הנותן את הערך המוסף לתבשיל. לאחר הרכישה אין הטרגון מחזיק את הטעם הרבה זמן. ניתן לרכוש טרגון מיובש ועל מנת לוודא את טיבו יש למולל מעט בין האצבעות ולראות אם יש ריח. הריבוי מזרעים, ייחורים וחלוקת שורשים. קרקע קלה ומנוקזת.
המקור: ערבות סיביר ודרום צרפת. טרגון כנראה כבר היה ידוע בימי יוון העתיקה אולם רק בתקופת הרנסאנס התוודעו אליו הצרפתים והאיטלקים ובמאה השש עשרה הגיע לאנגליה ושימש בתחילה בעיקר לתיבול חביתות. השם נובע מהדמיון של העלים לדרקון המיתולוגי של נחש מרובה ראשים ויורק אש. באנגליה בתחילה נשתל בגנים הבוטניים והמתיישבים באמריקה הביאו אותו לשם והיום אמריקה היא אחת המגדלות החשובות ביותר.
הרכב: הטרגון עשיר באשלגן. מכיל פיט וכימיקלים פלבנואידים ולימונן. אלה פועלים כנוגדני חמצון ומסייעים בהפחתת סיכון לסרטן.
שימושים: תיבול מאכלי עוף, בשר ודגים, מרקים, סלטים בעיקר במטבח הצרפתי והגי אורגי אשר אימצו את התבלין וישנם אין ספור מתכונים לאוהבי הטעם המיוחד הזה. אחד המתכונים המפורסמים הוא עוף קייב ברוטב חרדל, מיונז וטרגון. מאחר והטעם של הטרגון הוא עז ובעל נטייה להשתלטות יש להשתמש בו במשורה. מייצרים מהטרגון חומץ מתובל אשר שימושיו רבים בבישול ובגדול, הטרגון מתפקד בכל תבשיל ומאכל אשר "מבקש" עשבי תיבול אך כאמור, במשורה עקב נטייתו להשתלט על הטעם. מי שחביב עליו טעם האניס, הערק, זרעי השומר וסוכריות הליקריץ לבטח יאהב את טעם הטרגון, אשר כאשר מוסיפים אותו לסלט הוא מהווה כתוספת עוקצנית ומפיח רוח חיים מיוחדת בכל סוגי התבשילים. המטבח הגיאורגי עושה השימוש נדיב בטרגון במרק נפלא המבוסס על עשבי תיבול כשמיר, פטרוסיליה ונענע יחד עם שפע של טרגון. דוגמאות למתכונים נוספים עם טרגון: עוף ביין אדום, בס אפוי במלח, עלי גפן (דולמה), אנטיפסטי של עשבי תיבול בתנור, עוף בסילאן וכולם כמובן משתדרגים על ידי תוספת הטרגון. השמן האתרי המופק בעיקר בצרפת משמש לקוסמטיקה, שימורי חמוצים, תיבול ליקרים וגלידות וחומץ.
רפואה: כמו האניס ודומיו הטרגון נחשב למרענן פה ונשימה. נחשב למסייע בבעיות עיכול וכאבי בטן ופעם נהגו להשתמש בו כמקל על כאבי שיניים על ידי לעיסה ממושכת שלעשב הטרגון אשר מביא לתחושה של הרדמה קלה. מייחסים לו גם סגולות הרגעה וכתחליף לכדור שינה על ידי שתיית תה חלוט מעלי הטרגון. בימי הביניים השתמשו בטרגון לטיפול בהכשות ונשיכות. ברפואה הטבעונית משתמשים בטרגון לדיאטה חסרת מלח ולשיפור העיכול. יש המייחסים לטרגון מניעת מחלות לב.
אזהרה: אין להשתמש לתקופה ארוכה ללא התייעצות עם רופא.
 
																		 
                     
		 
									 
									
Leave a comment