השם בעברית: חילבה (גרגרנית יוונית)
השם המדעי: TRIGUNELLA FOENUM GRAECUM
שם עממי: FENUGREEK
כללי: חילבה היא צמח חד שנתי בן משפחת הקטניות העשוי להתנשא עד לגובה של 60 ס"מ. הפריחה לבנה ונמשכת מספר חודשים מתחילת הקיץ.הזרעים הצהובים נתונים בתוך תרמילים ארוכים כאשר בכל תרמיל 16 זרעים. טעם הזרעים הוא מר ויש להחזיקם בכלי אטום. החילבה תתפתח בכל קרקע בתנאי שתהיה זו קרקע עשירה ונתונה לשמש מלאה. הצמח יתחיל לפתח זרעים לאחר ארבעה חודשים ולשם איסופם יש לעקור תחילה את הצמח כולו כאשר צבע התרמילים הופכים לחומים. יש לתלות את הצמח לייבוש לאחר העקירה במקום חם ומוצל.
המקור: המוצא הוא מדרום מזרח אירופה ומערב אסיה. כבר במצרים העתיקה ובתרבויות עתיקות כסין רווח השימוש בחילבה. בארץ מרבים להשתמש עולי תימן והודו.
הרכב: בזרעים יש חנקן. עשירים בסיבים תזונתיים. המרכיבים הפעילים הם סאפונינים סטרוידליים ואלה אחראים למרבית תכונות החילבה. בחילבה יש חומצות אמינו והיא עשירה בריר צמחי. החומרים האלה סופחים נוזלים, מתנפחים ונעשים חלקלקים ומסה כבדה זו אינה נספגת בגוף. היא עוברת במעיים וגורמת להם להתכווצויות וזרוז התרוקנותם. הסיבים התזונתיים הם בעלי ערך תזונתי גבוה במיוחד הודות להידרוקלואיד המיוחד בשם גלקטומנן.
שימושים: החילבה משמשת למאכל בני אדם ובעלי חיים. הזרעים משמשים כמרכיב חשוב בתבלין ההודי קארי וכשהם מיובשים אף לייצור צבע צהוב. הזרעים לאחר קליתם משמשים כתחליף לקפה ולגיוון טעמם של משקאות, דברי מזון שונים וטבק. יש גם שימוש מסוים לדישון. מהזרעים מפיקים שמן נדיף. התימנים מרבים באכילת החילבה כמנה עצמאית לניגוב, כמרק עוף עם חילבה, תוספות לתבשילים וכתבלין.
רפואי: החילבה מונעת ייצור כולסטרול וספיגתו. חומצת האמינו מעודדת את ייצור האינסולין. לזרעי החילבה תכונה של האטת ספיגת הסוכר בדם. החילבה מכייחת, נוגדת דלקות, מרככת ומרגיעה את העור, מרפאת פצעים, נוגדת עוויתות, מחזקת, מעודדת את המחזור הנשי ואת הפרשת חלב האם יחד עם הגדלת חזה האישה בתנאים מסוימים. מסייעת להפחתת יתר לחץ דם ומסייעת במקרי טרשת שומנית, עצירות, סוכרת, הפחתת רמת כולסטרול רע ויתר שומנים בדם. יש לשים לב כי כל אלה הם מורשת הרפואה העממית אשר עשתה שימוש בחילבה כבר לפני אלפי שנים אולם ישנם מחקרים המאוששים חלק ממצאים אלה. ברפואה הסינית מייחסים לחילבה סיוע בטיפול במחלות של הכליות ופוריות הגבר. יש אמונה כי החילבה משמשת תחליף לויאגרה. מחקרים מראים כי החילבה מסייעת בשריפת שומנים, איזון הכולסטרול והקטנת הסיכוי ללחץ דם וסוכרת.
מיתוס: התימנים מרבים באכילת חילבה המורכבת בדרך כלל מחילבה טחונה בתוספת סחוג, מלח, שום ולימון והאמונה סוברת כי עולי תימן אינם לוקים בסוכרת וביתר לחץ דם כתוצאה משימוש זה בחילבה
אזהרה: צריכה של מעבר ל 100 גרם חילבה ביום עלולה לגרום לבחילות ולבעיות במעיים. גם שימוש חיצוני מופרז עלול לגרום לפריחה ודלקות. לנשים בהריון מומלץ לא להרבות בצריכת חילבה. חולי סוכרת ונוטלי תרופות לדילול הדם רצוי שיתייעצו עם רופא בטרם יצרכו חילבה.
Leave a comment