השם בעברית: גאודה
השם באנגלית: GOUDA CHEESE
כללי: גבינה קשה הולנדית מן היותר ידועות בעולם. עשויה חלב בקר מעובד ומחומם עד אשר הגבן נפרד ממי הגבינה. זמן ההתיישנות של הגבינה נע בין 4 ל 18 חודשים וזה מאפשר הוספת תבלינים כמו קימל, עשבי תיבול, סרפדים,פלפל ועוד. הגבינה מיוצרת באופן מסורתי בכיכרות גדולים של 5-8 ק"ג האחד ועטופים בשעווה בצבעי אדום צהוב. הגבינה המיוצאת היא צעירה יותר כאשר זמן היישון שלה בין חודש לששה חודשים ומרקמה מעט שונה מזו המקומית אשר תקופת יישונה ארוכה יותר והיא עטופה בשעווה בצבע שחור. גם צבעה של הגבינה המקומית נוטה יותר לכתום.
המקור: על שם העיר ההולנדית גאודה בדרום הולנד בסמוך לרוטרדם שם יוצרה הגבינה לראשונה. כיום מיוצרת הגבינה ללא מותג מוגן ומהווה כ 60% מכלל ייצור הגבינות בהולנד ומהווה ענף ייצוא מאד חשוב ומשגשג בכלכלה ההולנדית. בעיירות גאודה ואלקמאר מתקיימים שווקי גבינה בה משחזרים את ייצור הגבינה, שקילתה ומכירתה כבעבר. הכל כחלק מהתרבות הייחודית של הולנד.
הרכב: 28 אחוזי שומן עם 356 קלוריות ל 100 גרם, חלבונים, חומצות שומן רוויות, פחמימות, אפר, סידן, ברזל, נתרן, אשלגן, זרחן, מגנזיום וויטמינים.
שימושים: אין ספור שימושים החל ממקום מכובד על מגש הגבינות, כריכים, טוסט וקרקרים, באומלט, פולנטה, סנבוסק, ופשוט מזון הנמצא בכל בית לארוחת הבקר מהסוג הנקרא אצלנו "גבינה צהובה" . גם על פיצות ותבשילים מיוחדים ניתן למצוא גבינת גאודה.
בישראל: המחלבות של תנובה, בית יצחק ואחרות מייצרות גאודה עם ידע הולנדי באיכות גבוהה.
השאירו תגובה