השם בעברית: גזר
השם באנגלית: CARROT
השם המדעי: DAUCUS CAROTA SATIVUS
כללי: ירק שורש דו שנתי, תת מין של גזר הגינה ממשפחת הסוככיים אשר מאופיין בצבעו הנע בין כתום ועד לבן ובמרקמו הקשה והפריך. ערכו התזונתי גבוה וטעמו נוטה למתוק. בחתך רוחב רואים שני אזורים: קליפה רכה יחסית, המכילה בקרבה את רוב חומרי התשמורת וליבה בה עוברים במרכז צינורות העצה והשיפה בהיקף שהיא חלק עצי קשה ביותר, הדל יחסית ברכיבים תזונתיים. טמפרטורה אופטימאלית לגידול בין 15 ל 21 מעלות, קרקע עמוקה, עשירה בקומפוסט, מנוקזת היטב. מומלץ להשתמש בערוגות מוגבהות, שמש מלאה. הוספת דשן ואבני גיר משפרים את הצמיחה וכן העשרת הקרקע באשלגן תמצק את הגזר ותמתיק אותו. הריבוי נעשה מזרעים המתפתחים בשנה עשניה.
המקור: המקור של הגזר הוא מאבותיו הפראיים באפגניסטן.
הרכב: עשיר בבטא קרוטן המשמש ליצירת ויטמין A המעניק לו את הצבע הכתום. די במאה גרם גזר כדי לספק את בכמות היומית מהנדרשת מחומר זה לאדם. ויטמין A משפר את ראיית הלילה. בנוסף הגזר עשיר בסיבים תזונתיים ובמינרלים כזרחן, ברזל, סידן, גם חלבון וויטמינים. גזר מבושל מזין יותר מגזר טרי. 40 קלוריות ל 100 גרם.
שימושים: גזר נאכל לרוב בצורתו הטריה או כחלק מסלט או לפתן. הגזר מוגש גם כחלק מתבשילי בשר ודגים, מרקים, צימעס עם צימוקים, סלטים צפון אפריקנים חריפים, חלק בלתי נפרד מהדג הממולא היהודי, עוגת גזר, מיץ גזר הנחשב למאוד בריאותי, פודינג ועוד. עלי הגזר טובים גם הם למאכל אם כי שימוש זה אינו רב. באמריקה פיתחו את הגזר הננסי או גמדי שהוא למעשה גזר מוקטן המשווק קפוא.
רפואי: אם מוסיפים לגזר בעת הבישול שומן כלשהו, מגבירים בכך את רמת ספיגת האנטי אוקסידנטים. משתמשים בשרש ובזרעים לשיכוך גזים במעיים. הגזר טוב לחיזוק מערכת החיסון, הקטנת הרגישות לאור, הגנה על העור מפני קרינת השמש, הקלה על תסמיני גמילה מאלכהוליזם והקלה על תסמיני מחלת האיידס, מלחמה בזיהומים, הקלה בברונכיט, אנמיה, הקטנת סיכון ליתר לחץ דם ומחלות לב. הגזר הוכח כעוזר חיובי לעיניים ולמחלות המיוחדות להן. כמו כן עוזר הגזר למספר תופעות המיוחדות לנשים כמו דימום יתר במחזור ותופעות דלקתיות שונות כמו אוסטיאופורוזיס.
השאירו תגובה