השם בעברית: בטטה
השם באנגלית: SWEET POTATO
YAM
השם המדעי: IPOMOEA BATATAS
תכונות כלליות: ירק ממשפחת החבלבלים אשר שורשיו מסתיימים בפקעות גדולות המהוות ירק שורשי חשוב למאכל ולמספוא. הבטטה מכונה גם תפוח אדמה מתוק אך רחוקה למדי מבחינה בוטנית מתפוח האדמה. הבטטה הפכה למאכל מאד "איני" בכל מטבחי העולם. צבע כתום חום עם מרקם כעין מחית עדינה וטעם מתוק. יש סוגים שונים כאשר השניים היותר פופולאריים הם הכהה והבהיר. לבטטה הבהירה קליפה דקה, בשרה צהבהב וטעמה אינו מתוק לאחר הבישול. לעומת זאת הבטטה הכהה קליפה כהה ועבה יותר וצבעה כתום חי ובשרה יותר מתוק. ניתן לאחסן במקום קריר ומשמשת כתחליף לתפוחי אדמה. כושר ניבה גדול ובעלת עמידות בסערות ופגעי טבע. הגבעולים והעלים משמשים למאכל בעלי חיים.
מקור: מקורה באזורים הטרופיים של ארצות דרום אמריקה שם בויתה לפני כחמשת אלפים שנה, ומשם הועברה לאיי האוקינוס השקט ולמזרח הרחוק והקרוב. לאחר גילוי אמריקה הגיעה הבטטה לספרד וליתר ארצות אירופה והים התיכון. אף מגודלת בהצלחה רבה בישראל. מאכל מסורתי בסעודת ההודיה בארצות הברית ליד תרנגול ההודו המסורתי.
הרכב: ערך תזונתי 155 קלוריות ל 100 גרם וכוללת חלבון, ויטמינים A, B1, B2, C, סידן, ברזל, זרחן, אשלגן ונתרן. מקור חשוב לפחמימות.
בריאות: הבטטה תורמת לגוף כמות גדולה של סיבים תזונתיים ומכילה ויטמינים ולפי צבעה גם בטאקרוטן. נוגדני חימצון התורמים לשליטה על לחץ הדם ובריאות הלב. הבטטה נמנית על המאכלים אשר מפחיתים את הסיכון לחלות בסרטן המעי הגס.
שימושים: כמנה ראשונה, עיקרית וקינוח. מרק בטטות, צלי בטטות, פשטידות, מחית, צ'יפס, פסטה עם בטטות, בטטות ממולאות, אפויות, בגריל, ריבות ועוגות.
 
																		 
                     
		 
									 
									
Leave a comment