השם בעברית: אגוז ברזילאי
השם באנגלית: BRAZIL NUT
השם המדעי: BERTHOLLETIA EXCELSA
כללי: מין של עץ דרום אמריקאי יחיד בסוג ממשפחת הלציתיים. אחד מהעצים הגדולים ביער האמאזונאס, ואורך חייו עשוי לעבור את חמש מאות השנים. זרעי העץ מכונים "אגוזי ברזיל" או "שקדים ברזילאים". מבחינה בוטנית הם אינם אגוזים או שקדים. העץ מיתמר לגובה של עד 45 מטר עם קוטר של עד שני מטר, צמיחת הענפים הצדדיים מתחילה סמוך לצמרת העץ. קליפתו חלקה בצבע אפרפר והעץ הוא ירוק עד. גדל ללא כל טיפול מיוחד והריבוי על ידי בעלי חיים. האבקה על ידי דבורים.עליו מסורגים ופרחיו קטנים ומרוכזים במכבדים בצבע לבן-ירקרק. לפרח מבנה מסובך המבטיח כי רק החרקים המתאימים יגיעו לצוף. ההפריה תלויה באופן עקיף בסוג של סחלב אשר ריחו מושך דבורים מסוימות. הפרי הוא הלקט השוקל עד שני ק"ג ודומה לקוקוס, קליפתו עבה והוא עטוף בחומר שמנוני חום. הפרי נופל לאדמה ועקב קליפתו העבה עשוי להשתמר שם זמן רב. מכרסמים גדולים מצליחים לנקב בו חור ולשאוב חלק מהחומר למאכל. היתר נטמן על ידם בקרקע לשימוש עתידי ומחכים לצמיחה מחדש עם בוא השמש. האגוזים פולטים כמות מזערית של קרינה רדיואקטיבית. אין סכנה בקרינה זו. אגוזי ברזיל, עקב לחץ התפתחותי, ערבים לחיכם של מכרסמים גדולים ומשביעים את רעבונם במהירות כך שלא יוכלו לחסל את כל הכמות באחת, ולכן הם יחסית גדולים ועתירי שומן. בזכות טעמם הכובש נכללו אגוזי ברזיל בתערובות לנשנוש ובזכות ממדיהם הגדולים יחסית צפו בתערובות הנשנוש מעל פני המרכיבים האחרים ובזכות אלה נולד המושג "תוצא אגוזי ברזיל" כלומר, הצטברות החלקיקים הגדולים בתערובת מעל אלה הקטנים בעת הערבוב. סוגי קופים ביערות למדו לנפץ את האגוז על אבן כדי להגיע לתכולתו.
המקור: גדל במפוזר ביערות הגשם על גדות נהרות האמאזונאס, ריו נגרו והאורינוקו. יערות אלה נמצאים בשטחי אזור גויאנה והמדינות ונצואלה, ברזיל, קולומביה, פרו ובוליביה. השם ניתן להם אחרי הכומר קלוד לואי ברטולה, כימאי צרפתי. היצואנית העיקרית היא בוליביה היכן שהם מלוקטים מעצי פרא ביערות הגשם.
ערך תזונתי: הזרעים עשירים בסלניום, מגנזיום, ויטמין B1, חלבון, פחמימות, שומן, חומצות שומן רוויות ובלתי רוויות. 280 קלוריות ל 100 גרם.
שימושים: ניתן לכבוש מהאגוזים שמן למאכל וסיכה. חי או קלוי במלח או סוכר, כפיצוחים, במיני מאפה שונים, בגלידה, בשוקולד, גלידה ובבישול כללי. עשיר בשמן היכול לשמש לתאורה ושימון. ניחוחו וטעמו של השמן טובים. מייצרים ממנו תכשירים לשמירה וטיפוח העור.
רפואי: מרגיע את העור, מזין, מדביר חרקים, הילידים מכינים ממנו תה המרפא תחלואי קיבה וכבד. מחקרים מצאו כי יש באגוז הגנה ממחלת הסרטן.
השאירו תגובה