שם בעברית: קינואה (ידועה גם בשם "כף אווז הקינואה")
שם באנגלית: QUINOA
שם מדעי: CHENOPODIUM QUINOA
תכונות כלליות: צמח בעל פרחים המגודל למזון ממשפחת הירבוזיים. המילה קינואה מתייחסת לזרעיו של הצמח המשווקים כמקור מזון. קינואה אינה דגן אמיתי למרות שבעבר יוחסה למשפחה זו. צמח עמיד המסוגל לגדול בתנאי סביבה קשים ולכן קל לו לגדול בגובה אלפי המטר של הרי האנדים. במצבו הטבעי מוקף בציפוי של חומרים רעילים ונמכרת בדרך כלל בצורתה המעובדת בה מוסרת השכבה העליונה. העלים מכילים כמות שלחומר רעיל בשם חומצה אוקסלית. בקינואה אין גלוטן. הגרעינים קטנים וצבעוניים בהתאם לזן. יש לשמור בקירור. ניתן לטחון לקמח ולהכין ממנו כל דבר אותו מכינים מקמח.
מקור והיסטוריה: הרי האנדים בדרום אמריקה היכן שהוא משמש כדגן לילידים כבר אלפי שנים. השם נגזר משפת הילידים הקצ'ואה. בני האינקה התייחסו לקינואה בקדושה וקראו לו "אם הדגן" ובאופן מסורתי קיסר האימפריה היה זורע את הזרעים הראשונים בכל שנה. הצמח שימש כמנחה בטקסי הפולחן ומשנכבשה דרום אמריקה על ידי הספרדים, אסרו אלה את גידול הקינואה מפאת קדושתו.
ערך תזונתי: לקינואה ערך תזונתי גבוה. דלה בכולסטרול ובשומן רווי. מקור טוב לויטמין A ו C . מנגן, זרחן ומגנזיום. כמות החלבון בקינואה גדולה מזה של החלב ומשתווה לחלב מלא או חלב אם.
שימושים: טחון לקמח ואזי ניתן לשימוש כלחם, פסטה, פנקייקס וכל דבר אחר. מרכיב מרכזי בדיאטה. עקב הקלות בבישול ובעיכול, מומלץ לנשים בהריון ולתינוקות וכמזון בריאות.ניתן לשימוש כמנה עיקרית, תוספת, קינוחים, סלטים ופשטידות. שימושי לאנשים הרגישים לחיטה ומוצריה ואינו מכיל גלוטן.
 
																		 
                     
									 
									
Leave a comment