השם בעברית: קוקוס
השם באנגלית: COCONUT
השם המדעי: COCOS NUCIFERA
תכונות כלליות: דקל הקוקוס או בשמו העברי "נרגיל" הינו עץ דקל השייך למשפחת הדקליים. מתנשא לגובה של עד 30 מטר עם עלים באורך של 4-6 מטר. אגוז הקוקוס הוא הפרי של דקל הקוקוס. העץ גדל בקרקע חולית ומסוגל לגדול ולהתקיים בסביבה מליחית. זקוק לאור שמש חזק ולכמות משקעים גבוהה יחד עם לחות גבוהה ולכן אין עצי הדקל נפוצים באזורי מדבר רבים. פרחים זכריים ונקביים על עץ הקוקוס וחלק ממיני הקוקוס מסוגלים להפריה עצמית. הקוקוס אינו אגוז אמיתי. מבחינה בוטנית הוא בית גלעין. הקליפה מורכבת משכבה חיצונית של סיבים שמקיפה קליפה קשה ובה שלושה נקבים מהם יכול לצמוח השורש. במבט קרוב נראים כאילו אלה פנים של קוף ומכאן בא השם קוקוס אשר התגלגל ממקאו בפורטוגזית. משמעות השם הלטיני NUCIFERA הוא "מקור האגוזים".
המקור: המקור שנוי במחלוקת. רוב המקורות מצביעים על דרום מזרח אסיה אולם ישנם מדענים הטוענים כי המקור הוא צפון מערב דרום אמריקה. מאובנים של דקל נתגלו בניו זילנד ובהודו ואלה מעידים כי כבר היה קיים לפני כחמש עשרה מיליון שנה.פרי העץ הוא בעל כושר ציפה רב והעץ גדל לחופי הים והתפשט לאזורים רבים, לא כולם טרופיים. יש עדויות על אגוזי קוקוס שהגיעו לחופי נורווגיה והפכו שם לעצים מניבים.
שימושים: כל חלקי הדקל שמישים. העץ פורה ביותר ומניב כ-75 אגוזי קוקוס בשנה ולכן הוא נחשב לגורם כלכלי חשוב במקומות בהם הוא גדל. דבר זה גם ניכר בפולקלור. בסנסקריט הוא נקרא "העץ הנותן את כל צרכי החיים" ובמלאית "העץ עם אלף השימושים" :
1. החלק הלבן של אגוז הקוקוס אכיל חי בצורתו הטבעית או כשהוא מטוגן.
2. מי הקוקוס המצויים במרכז האגוז מזינים ומכילים סוכר ועוד.
3. חלב קוקוס מיוצר מטחינת קוקוס במים או חלב חם ומהווה תחליף לחלב.
4. הסיבים הנותרים לאחר ייצור החלב משמשים מזון לצאן ובקר.
5. מצוף פרי הקוקוס ניתן לייצר יין דקלים המכונה "טודי".
6. צמחי צמח הקוקוס הצעירים אכילים ונקראים "כרוב דקלים".
7. לבבות דקל – אמצע החלק העליון בעץ נחשב למעדן.
8. סיבי הדקל משמשים לייצור חבלים, מחצלות מברשות ואף סירות.
9. מבשר הקוקוס, הקופרה, ניתן להכין שמן קוקוס.
10. גזע העץ משמש לבניה ולעתים בונים בירה אחת מכל הגזע.
11. עלי הדקל משמשים לקליעת סלים ולגגות הביקתות.
12. חלקו החיצוני של האגוז משמש חומר בעירה מעולה.
13. שורשי העץ משמשים לייצור דיו וצבע, מי פה ותרופות לדיזנטריה.
14. חצאי אגוז הקוקוס משמשים ככלי נגינה.
הרכב: 36% מים, חלבון , שומן, מינרלים, סיבים, פחמימות, סידן, זרחן, ברזל
רפואה: מסורתית ומודרנית. משורשי הדקל מייצרים מי פה ותרופות מסורתיות נגד דיזנטריה. מי הקוקוס עשויים לשמש תחליף לפלסמה בהיעדר תרומות דם. החומר משתן, מחזק ומרענן, משכך גזים, מטהר דם ופועל נגד קשיי עיכול, דלקות במעי הגס וכיבי קיבה. תרופה נגד תולעים.
אזהרה: אסור בצריכה לאנשים הסובלים מאסטמה ושיעול כרוני. צריכה עודפת עלולה לגרום לעצירות ולגזים.
אמונות: לפרי הקוקוס תפקיד חשוב בדת ההינדית היכן שהוא מועלה כקורבן וכמנחה. בשר הקוקוס יחד עם חלב חם אמור לחזק ולעורר תשוקה מינית.
 
																		 
                     
									 
									
Leave a comment