השם בעברית: עדשים
השם באנגלית: LENTILS
כללי: העדשים היו קיימים עוד בימי קדם. כבר בתקופה המקראית מכר עשו את בכורתו ליעקב תמורת נזיד עדשים שגם אז לא נחשב למשהו בעל ערך רב לבד מכרכו התזונתי. העדשים שייכים למשפחת הקטניות. הם דלי שומן ועשירים בחלבונים דבר ההופך אותם למרכיב חיוני במטבח הצמחוני. יש בעולם עשרות סוגי עדשים כאשר בישראל נמכרים ארבעה סוגים: ירוקים, כתומים, שחורים וחומים. אין הבדלים מהותיים ביניהם אולם הבישול משפיע קצת אחרת על כל סוג. השחורים והחומים אינם מאבדים את צורתם בבישול ולכן מתאימים יותר לסלטים. הירוקים מאבדים את קליפתם והופכים לעיסה ומתאימים בכך יותר לתבשילים ומרקים וכך גם הכתומים. ניתן להנביט את העדשים בקלות. ההנבטה מגדילה את כמות הויטמינים, המינרלים וחומצות האמינו. ניתן להנביט את העדשים בכלים מיוחדים או אפילו במסננת מכוסה במגבת. עדשים זקוקים לזמן בישול קצר ועוד פחות אם הונבטו.
הרכב: העדשים הם דלי שומן ועשירים בחלבונים, אחוז גבוה של סיבים תזונתיים, ברזל, סידן, מגנזיום וחומצה פולית.
רפואי: מסייעים בהורדת רמת הכולסטרול בדם, שמירה על רמת האינסולין, הורדת לחץ הדם,צ מונעים מחלות לב, הקטניות אינן קלות בעיכול ויוצרות גזים במעיים. בעדשה אין גופרית וכך רמת הגזים היא נמוכה מקטניות אחרות.
שימושים: במרקים, תבשילים, שילוב דגנים כמו מג'אדרה, השילוב יוצר כמות חלבון גדולה יותר אשר עשויה להיות לתחליף החלבון הבא מהחי. תבשילי עדשים עם טופו, קציצות עדשים, נזיד עדשים, סלט עדשים, עדשים בטחינה, המבורגר צמחוני ועוד.
ביטוי: למכור בנזיד עדשים המראה על מכירה בזול.
Leave a comment