השם בעברית: סויה
השם באנגלית: SOY
השם המדעי: GLYCINE MAX
תכונות כלליות: פולי סויה הם צמח מאכל חד שנתי ממשפחת הקטניות. יש מעל 200 זנים שונים של פולי סויה. אינם זקוקים להרבה מים וגדלים במגוון רחב של קרקעות. כמחצית גידולי הסויה בעולם נמצאת בארצות הברית. מדינות נוספות הן ברזיל וארגנטינה, סין והודו. חלק גדול מגידולי הסויה בעולם מקורו בצמחים אשר הושבחו בהנדסה גנטית במטרה לפתח זנים עמידים יותר בפני מזיקים וכך להוריד את הצריכה בריסוסים. הצמח זקוף או מטפס, עלים תלתניים עם פרחים קטנים לבנים או סגולים בעלי צוף ותרמיל שעירים, גובה 40-120 ס"מ. הסויה נמנית עם קבוצת צמחי היום הקצר ורגישה במיוחד לשינויים פוטופריודיים. תקופת הגדילה 80-160 יום בהתאם לזן. פולי הסויה הבשלים הם בעלי קליפה קשה ועמידה בפני חדירת מים ומגינה בפני חיידקים ופגיעה מכנית. הזרעים נאכלים יבשים או מותססים ובמזרח משמשים כמזון חליפי לאורז. יש לאחסן בקירור בכלי סגור.
מקור: אחד מגידולי התרבות העתיקים ביותר. הסויה התרבותית פותחה מסוית הבר. כנראה החלו לגדל סויה בצפון סין ובמרכזה לפני כ-4000 שנים ומשם התפשט הגידול לכל רחבי המזרח הרחוק. מאוחר יותר הומצאו בסין הטופו וחלב הסויה ורק במאה ה-19 הגיעה הסויה למערב אירופה ולארצות הברית. האגדה מייחסת את שם הצמח לקיסר הסיני שנג-נינג-סויה אשר שתל את שתיל הסויה הראשון.
הרכב תזונתי: הסויה היא מקור לחלבון מלא (מכיל מספר רב של חומצות אמינו חיוניות) ומומלץ לכן לצריכה על ידי צמחונים וטבעונים. מכילים כ-40% חלבון, 20% שמן, 20% סיבים תזונתיים מסיסים במים ומשמשת תחליף לחלבון מן החי.
תכונות בריאותיות: הסויה מכילה כמות ניכרת של לציטין שהוא מרכיב חיוני לניקוי מערכת הדם, מסייע באיזון הכולסטרול ולמניעת טרשת עורקים, תמיכה בהרזייה ובעיכול שומנים. ריכוז גבוה של כולין ואינוזיטול ולכן כנראה מסייע בשיפור הזיכרון והעברת מסרים במערכת העצבים. חלבון סויה מכיל גם ספונינים אשר הוכח כי יש בהם למניעת סרטן ומחלות לב וכן הפחתת רמת הכולסטרול.הפיטואסטרוגן המצוי בפולי הסויה משפיע על המערכת ההורמונאלית הנשית, המחזור ומניעת דלדול העצם ותופעות גיל המעבר. יש סכנה מוכחת בצריכה מופרזת של סויה העלולה לשבש את מאזן הורמוני המין בגוף.
שימושים: מרכיב חשוב בדיאטה של צמחונים וטבעונים, ייצור שמן ומהשאריות כוספא לבקר. כתחליף לאורז במזרח ובמערב כטופו וחלב סויה. הצמח הירוק משמש למספוא וזבל, הזרעים לשמן, רטבים, ומזון לבעלי חיים, תחליף לקפה, ולשימורים, קמח סויה משמש לייצור חלב, מאפה, גבינה ותבלינים. בתעשייה משמש לייצור דבק, צבעים, סבון ונרות. טופו משמש בצורות שונות כולל קינוחים שכן הוא חסר טעם וסופח כל טעם ותבלין מצורף. מפתיתי הסויה מייצרים תחליף לבשר בצורות שונות.
 
																		 
                     
		 
									 
									
Leave a comment