השם בעברית : סלרי (כרפס ריחני)
השם באנגלית : CELERY
השם המדעי : APIUM GRAVEOLENS
תכונות כלליות : אחד המינים של הסוג כרפס ממשפחת הסוככיים. צמח ירק מאכל ותבלין. צמח דו שנתי נפוץ כצמח בר הגדל בביצות – צמח ריחני זקוף בגובה של 50-70 ס"מ גדל בקרקע עשירה ולחה, שמש מלאה ואקלים מעט קריר. כצמח תרבותי הוא קיים בשני זנים עיקריים: סלרי שורש וסלרי עלים. בסלרי שורש צוואר השורש מעובה בצורת פקעת וגבעולי העלים קצרים. השורש נאכל והעלים משמשים כתבלין. סלרי עלים מגדלים משום עליו הארוכים המשמשים כירק מאכל. הריבוי מזרעים.
המקור : אגן הים התיכון וממנו הופץ לכל העולם. תורבת בעולם העתיק על ידי היוונים והמצרים. המצח על פי העדויות שימש קודם כצמח מרפא ורק מאוחר יותר למאכל. הומרוס מזכיר באודיסיאה המפורסמת שלו את הסלרי. באירופה שימש הסלרי לזרי ניצחון למנצחים בתחרויות אתלטיות. בהיסטוריה העתיקה מוזכר הסלרי כמרפא חשוב בכל הנושאים של כליות ושתן. בסין השתמשו בסלרי כאמצעי להורדת יתר לחץ דם.
ברפואה : מקובל לחשוב שמאחר והסלרי קשה לעיכול על ידי האדם, הגוף שורף יותר קלוריות בניסיון לעכל את הירק מאשר כמות הקלוריות שהוא מכיל. מאידך, ערכים אלה זניחים כי כל שרש מכיל רק 6 קלוריות. מעטים סובלים מאלרגיות חמורות וכנראה שהאלרגן לא נהרס בבישול או באפייה. משתמשים במיץ הסלרי, בעלים, בשורשים ובזרעים. משמיד תולעי מעיים, נוגד עוויתות, משכך גזים, מרגיע, משתן,משלשל, ממריץ, מחזק, מעודד מחזור אצל הנשים. העלים הטריים משמשים לטיפול בשיגרון, סוכרת, חיטוי פנימי של הגוף, הרגעה כללית. לזרעים תכונות אנטי אוקסיד נטיות ומשמשים לטיפול ביתר לחץ דם וכולסטרול. אזהרה: יש להיוועץ ברופא בטרם שתיית תה סלרי שכן הוא אינו מומלץ לתינוקות ולנשים בהריון. גם מגע ממושך עם עלי הסלרי עלול לגרום לפריחה בראש.
שימושים : כירק מאכל, כתבלין ומקור טעם ונאכל בשלמות – גבעול, עלים, זרעים ושרש. עלי הסלרי והגבעול משמשים בסלטים, מאכלי ירקות, מרקים, מאכלי בשר ודגים. משתמשים בגבעולי השנה הראשונה. הזרעים זעירים ומזינים ומשמשים לתיבול תבשילים, מרקים ורטבים, כרוב חמוץ, תוספת למלח ופלפל לגיוון הטעם. מזרעי הסלרי מפיקים שמן נדיף עם מרכיבים חשובים כמו דילימונן, סלינן, כוהלים ועוד. השמן מגוון משקאות אלכוהוליים ומשמש גם בתעשיית הקוסמטיקה לקרמים, תחליבים וסבון.
הרכב : סידן, ברזל, אשלגן, ויטמין A, ויטמין B, חומצה פולית, שמן נדיף, בעלים יש כמות גדולה יותר מאשר בגבעול.
 
																		 
                     
		 
									 
									
Leave a comment