השם בעברית: סידן
השם הלועזי: CALCIUM
כללי: יסוד ממשפחת המתכות האלקליות העפרוריות שסמלו הכימי CA ומספרו האטומי הוא 20. מתכת אלקלית עפרורית רכה שצבעה אפור. סידן מתלקח בלהבה צהובה-אדומה. מגיב עם מים תוך פליטת מימן ויצירת סידן הידרוקסידי. הסידן הוא היסוד החמישי הכי נפוץ בטבע בקרום כדור הארץ. צורתו השכיחה ביותר היא אבן הגיר. נוכחות אבן הגיר העידה על כך שבמקום שבעבר הרחוק היה מכוסה בים, מרבצי אבן הגיר מורכבים ממיליוני בעלי החיים הימיים אשר מתו והתפרקו ושקעו בקרקעית הים. עובדה זו מראה על נוכחות הסידן בגופם של יצורים חיים.
ביולוגיה: לסידן חמצני (CAO) שימוש בהרבה בתי זיקוק כימיים והוא מופק בחימום והוספת מים זהירה כשהוא מעורבב בחול הוא מתקשה והופך לטיח תוך קליטת פחמן דו חמצני. לסידן 6 איזוטופים יציבים. מרבית הסידן בטבע הוא סידן 40 שהוא לעתים תוצר דעיכה של אשלגן 40 או ארגון 40. חשיבות הסידן בביולוגיה היא עליונה. היסוד קיים בכל היצורים החיים והוא חיוני לחיים. הוא מרכיב חשוב בעצמות ובשלד או במעטפות של יצורים כמו חרקים וקונכיות. תפקיד הסידן בתא מאד חשוב – הסידן הוא חומר האיתות התאי החשוב ביותר. יוני הסידן מסוגלים להיכנס ולצאת מהתא דרך משאבות ותעלות הנמצאות בממברנה ותנועה זו מתניעה או מפסיקה שלל תהליכים בתא כמו התכווצויות מכניות או הפרשת חומרים מהתא, העברת אות חשמלי לתא שכן ועוד מאגר יוני הסידן הנמצא בסביבה החיצונית של תאי הגוף באדם מגיע מהעצמות דרך מחזור הדם והבקרה על כמות הסידן הנפלטת מהעצמות אל הדם נעשית על ידי מספר אזורים במוח. הסידן מהווה חלק חשוב מהרגלי אכילה נכונים. חוסרים בסידן יכולים להשפיע לרעה על התהוות והתפתחות השיניים והעצמות ולחילופין, עודף סידן בגוף עלול לגרום לאבנים בכליות ולבעיות נוירולוגיות ולאורך זמן להוביל לדלדול העצם (אוסטאופורוסיס) ועל כן יש להקפיד תמיד על צריכה סדירה ונכונה לאורך החיים. הכמות המומלצת למבוגרים נעה בין 700 ל 1200 מ"ג ביום בנוסף לויטמין D כדי לספוג את הסידן במערכת.
מקורות: מוצרי חלב כמו חלב וגבינה מוכרים כמקורות ראשוניים לסידן אם כי יש אנשים שהם אלרגיים למוצרי חלב ויש גם אלה הסובלים מאי סבילות ללקטוז ואזי יש לחפש מקורות אחרים כמו מיץ תפוזים מועשר בסידן, טופו, סוגי ירקות כמו ברוקולי ובמיה, סויה, אצות ים שונות, אגוזים וגרעינים, קטניות וחומוס, מאכלי ים, חיטה מלאה ודגים בעלי עצמות רכות.
רפואי: עוזר בהורדת כולסטרול, מונע יצירת אבנים בכליות, מניעת דלדול העצם וקרישת דם, העברת מסרים בתאי העצב, פעילות שרירים והורדת לחץ דם, צמצום פוליפים במעיים, חיוני לקצב לב סדיר, מניעת התכווצויות שרירים, שמירה על בריאות העור וספיגת עופרת בעצמות. המצבים בהם חשוב הסידן הוא אוסטאופורוסיס, חוסר בצליאק, לחץ דם בהריון, כאבי מחזור חודשי, טרשת נפוצה, כולסטרול גבוה, אלכוהוליזם ועוד ועוד.
שימושים: מלחי סידן רבים הינם חומרים ידועים בהם אנו משתמשים בחיי היום יום כגון גיר לסימון, אבן גיר, סיד הקרוי גם ליים ועוד שימושים רבים. לסידן חשיבות במיצוי מתכות כמו אורניום, תוריום ואחרות. סידן מסייע לסלק חמצן, גופרית, ופחמן מסגסוגות של אלומיניום, נחושת ועוד. גם בייצור מלט וטיח בתעשיית הבנייה.
היסטוריה: הסידן כבר הוכר במאה הראשונה לספירה על ידי הרומאים. בודד לראשונה בצורתו המתכתית על ידי דייוי ב 1808
 
																		 
                     
		 
									 
									
Leave a comment