השם בעברית: בצל הגינה
שם באנגלית: ONION
שם מדעי: ALLIUM CEPA
תכונות כלליות: ירק מאכל ממשפחת השומיים בעל שורש בצל יבש וגבעולים ירוקים ורכים. הירק מורכב משכבות העוטפות זו את זו. בעל טעם חריף וריח חזק ושולט. ניתן לאכילה חי בצורתו הטבעית. ישנם זנים רבים והיותר מוכר הוא הבצל הלבן עם קליפה צהבהבה. הסוגים הנפוצים האחרים הם בצל אדום והבצל הירוק שהוא בצל גינה צעיר עם עלים ירוקים אכילים. הבצל לרוב אינו נאכל בפני עצמו אלא כתוספת או תבלין, חלק מסלט או תבשיל או מרכיב ברטבים. הבישול או הטיגון מקהים את חריפותו ומעדנים את טעמו. גידול דו שנתי. בשנה הראשונה יוצר הירק בצל שהוא אבר תשמורת ושרידות. בשנתו השנייה יוצר עמוד עם פרחים וזרעים. גידול נכון בהתאם לזן המתאים תלוי בטמפרטורה והלחות המתאימים לאותו הזן.
מקור: הבצל כנראה תורבת במערב אסיה ונזכר בתנך בהקשר למצרים. מופיע באין ספור מקורות ספרותיים והסטוריים . יש תיעוד המשייך את המקור לאיראן ולפקיסטאן. במצרים הקדומה היה שימוש בבצל לצורך חניטה. ביוון העתיקה נחשב הבצל למעורר תיאבון ולשיפור הראייה.
הרכב: מקור טוב לויטמינים כמו B ו C , חומצה פולית, אשלגן, בטה קרוטין, סלניום ואנטי אוקסידנטים. העלים עשירים בכלורופיל והבצל בכללותו עשיר בחומרים פעילים העוזרים למערכת חילוף החומרים. ידוע כי חיתוך בצל גורם לשחרור גז מיוחד הגורם לדמעות וניתן להקל על תופעה זו על ידי הרטבת הבצל והסכין במים בטרם החיתוך. כאשר נחתך הבצל נשברים תאיו והאנזימים שבו מפרק את הסולפידים ומתקבלות חומצות סולפידיות ואלה מגרות את העניים.
תכונות רפואיות: הורדת לחץ דם, מניעת הצטננות, חיזוק מערכת החיסון, הרגעת מערכת העצבים. מטהר דם ועוזר בהמסת קרישי שומן בדומה לאספירין, קומדין ודומיהם. עוזר בהיפטרות משיעול וליחה, משכך כאבים ומרגיע נפיחויות ודלקות כרוניות. עוזר לשיכוך כאבי אוזניים אוסטיפורוזיס, מזרז הפרשות של רעלים מהגוף.מייחסים לבצל תכונות רפואיות שונות ולאורך הדורות כמעט כל מחלה ניתנת למניעה בשימוש בבצל.
שימושים: מיץ הבצל משמש לניקוי הפנים ויישור קמטים. הוספת בצל לחמאה מונע עליה תלולה בכולסטרול. הכנת סירופ נגד שיעול. בישול, תיבול סלטים ותבשילים מכל סוג ואפילו לפתן מתוק כבר הכינו ממנו. בצל מטוגן משמש באין ספור של תבשילים וממרחים ורטבים.
מיתוס: חלק גדול מהסגולות הרפואיות הוא מן הסוג הידוע כ"תרופות סבתא" אלא שאלה הוכחו כיעילות וחלקן מאושש במחקרים. הבישול גורם לאובדן חלקי של מרכיבי הבריאות.
 
																		 
                     
		 
									 
									
Leave a comment