השם בעברית: שומשום
השם באנגלית: SESAME
השם המדעי: SESAMUM INDICUM
כללי: צמח חד שנתי הגדל בעיקר באתיופיה, ניגריה וסודאן. בעבר גודל גם בישראל. פרחים סגולים-ורודים. זרעי השומשום נמצאים בתוך תרמיל. יש מספר זנים. הצמח מגיע לגובה של מטר אחד. מגדלים גם בסין ובארצות הברית. התרמיל מתפקע עם הבשלת הזרעים ולכן אוספים אותם טרם הבשלתם.
הרכב: בעל ערך תזונתי רב. בשומשום יש מגנזיום, סידן בכמות גדולה, נחושת, אשלגן, ברזל, ויטמין A, ו B3, חלבון, חומצה פולית, ויטמין A, חומצות אמינו, ציטוקרים, אין כולסטרול, שומן רווי
שימושים: מהשומשום מפיקים חלבה, שמן, טחינה והגרעינים כשהם קלויים משמשים לתיבול סלט, בשר, לחם, כעכים, עוגות ולפתנים. השמן משמש לסלט, לייצור מרגרינה. יש מספר ארצות בהן השומשום הוא המזון העיקרי. פרחי השומשום משמשים בייצור מי קולון והעיסה השומנית הנותרת לאחר כבישת הזרעים בתהליך מיצוי השמן משמשת כמזון עתיר חלבונים לבקר. שמן השומשום מאד עמיד וחיי המדף שלו מאד ארוכים.
רפואי: המגנזיום בשומשום משמש בחומרים משלשלים ובמשחות עור. השומשום נחשב לנוגדן חמצון רב עוצמה העשוי לסייע במניעת ספיגת כולסטרול ולהקטין את ייצורו בכבד. בעיבוד זרעי השומשום מסירים לעיתים קרובות את מעטפת הזרע בה 2-3 אחוז חומצה אוקסלית שטעמה מר והיא עלולה לפגוע בספיגת סידן. מונעת אנמיה, טחורים, עצירות, תחלואי עור וראייה לקויה. השומשום נחשב כתרופה עממית להסדרת המחזור החודשי וההמלצה היא ללעוס ובסוף לבלוע את זרעי השומשום מידי יום. מחקרים מראים כי בהודו בישול בשמן שומשום מקטין משמעותית את יתר לחץ הדם.
