השם בעברית: שומר – פשוט
השם באנגלית: FENNEL
השם המדעי: FOENICULUM VULGARE
כללי: צמח רב שנתי ממשפחת הסוככיים גובהו בין מטר אחד לשלושה תפוצתו כוללת מקומות עם ניקוז גרוע ליד מקורות מים או ליד הים, במורדות אבניים וסלעיים. עלים מנוצים וחתוכים לאונות דקות בצבע ירוק כהה. בחורף עליו נובלים והופכים אפורים כהים. פריחתו מאפריל עד נובמבר בצורה לא סדירה. זקוק לשמש מלאה, קרקע פורייה מעט יבשה ומנוקזת היטב. הצמח הוא דו מיני ומופרה על ידי חרקים. ריבוי מזרעים כאשר הצמח הבוגר מזריע את עצמו. רצוי לגדלו כצמח בודד שכן הוא מונע התפתחות צמחים הנמצאים בקרבתו ובעיקר להרחיק מכוסברה, שמיר ועגבניות.
מקור: אזור הים התיכון. מקור טוב לויטמין C, סיבים תזונתיים, חומצה פולית, ויטמין B, 26 קלוריות ל 100 גרם, אשלגן, מנגן, סידן, מגנזיום וברזל.
הרכב: עיקר כוחו של השומר נמצא בזרעים. החומר היותר פעיל בו הוא השמן הנדיף טרפונז אנטול
שימושים: כירק או כתבלין. יש שימושים ברפואה עממית שימושית טבעית. זרעי שומר שימשו כתבלין עוד בימי רומי העתיקה. משתמשים בכל חלקי הצמח לרבות הזרעים, העלים והשורש. משמש למאכלי בשר, עוף ודגים, רטבים, מילוי, תוספת למיונז, חמאה מתובלת, בסלט יש לנבטים טעם המזכיר חרדל, משמש כתבלין באפיית לחם ועוגות. השמן משמש למשחת שיניים, סבונים, מטהרי אוויר ובתעשיית הבשמים. הצמח דוחה חרקים והעלים הכתושים עשויים לשמש כדוחי פרעושים מפרוות הכלבים. לשומר היה תמיד מקום חשוב ברפואה העממית של הערבים ושל תושבי ארץ ישראל. הטעם מזכיר במשהו את טעמו של האניס. ההודים נוהגים לאכול זרעי שומר אחרי הארוחה להקלת העיכול. הרומאים האמינו כי האלים העבירו את חסדיהם לבני תמותה באמצעות השומר והיוונים האצילו את אהבת השומר לדיוניסוס, אל האוכל והיין.
רפואה: מייחסים לו סיוע בטיפול בדלקות ובעיות עיניים, קשיי עיכול, כאבי בטן ושלשולים, קלקול קיבה ונפיחויות, עידוד ביצירת חלב אם. יש גם שימושים קוסמטיים בבעיות העור ומניעת הזדקנות מוקדמת. מחמם, מרפה כיווצים, משתן ומשחרר את הקיבה. נחשב לתה מצוין למניקות, מחטא, משתמשים בשמן הארומאטי של השומר כשהוא מהול בשמן אחר לעיסוי בטן נפוחה והקלה בהתקפי אסטמה וקשיי נשימה. השמן הארומאטי מונע התכווצויות ועוויתות של השרירים החלקים כמו אלה של המעיים. מייחסים לשומר סגולות של שיכוך כאבים, מלחמה בדלקות, שיתון, כיוח, הורדת חום ועידוד המחזור הנשי יחד עם הגברת ייצור חלב האם והמרצה.
אזהרה: בליעת השמן עלולה לגרום לבחילות והקאות ומגע השמן בעור יגרום לרגישות יתרה. נשים בהריון צריכות לצרוך שומר בכמויות קטנות.
