שם המזון בעברית: סלק מצוי
שם באנגלית: BEET
שם מדעי: BETA VULGARIS
תכונות כלליות: צמח דו שנתי ממשפחת הסלקיים. ישנם זנים שונים והבולטים ביניהם הם הסלק האדום המוכר לכולם וסלק סוכר האחראי לכ- 40% מייצור הסוכר הלבן בעולם. הסלק האדום הוא גידול שורש בטמפרטורה של 15-23 צלסיוס באדמה פורייה ותחוחה עם ניקוז טוב. הסלק עמיד למים מליחים, רגיש למחלות ודורש השקאה תכופה. ניתן לשמור את היבול בקירור עד 3 חודשים.
המקור: מקורו בדרום אירופה. מגודל בעולם כולו. ביוון העתיקה היה מוצע כמנחה לאל אפולו ולאפרודיטה אשר נהגה לאכול ממנו לצורך שימור יופייה.
תכונות תזונתיות: מקור טוב לוויטמין C , שפע וויטמינים אחרים ומינרלים, חומצה פולית, זרחן, סידן,ברזל, מגנזיום ואשלגן.
תכונות רפואיות: חומרים חזקים הפועלים כאנטי דלקתיים, אנטי סרטניים, מורידים את רמת הכולסטרול ומטהרים את הדם. עוזרים להקלה בעצירות, ריפוי הכבד וסיוע לנשים בעת המחזור החודשי.
רפואה טבעית: הסלק מכונה ברפואה הטבעית "צמח החיוניות" והוא נפוץ בשימוש להפרעות בחוסר איזון בדם ובמערכת החיסונית על ידי מעבר החמצן לתאים ולרקמות על ידי עידוד ייצור תאי דם לבנים חדשים. שיפור מעבר החמצן לתאים אמור לעזור ללב, לשרירים ולמערכת העצבים. אולי השיפור במעבר החמצן לא ירפא את חולה הסרטן אך הוא עשוי להאריך את חיי המטופל ולשפר את איכות חייו. צריכת העלים אף עוזרת בגמילה מניקוטין ועישון.
שימושים נפוצים: ניתן לאכול חי בצורה טבעית, מבושל, מוחמץ וכתוספת לבשר וכחמיצה וכן כתוסף לסוגי גבינה מסוימים.
