השם בעברית: מוצרלה
השם באיטלקית: MOZARELLA
כללי: מוצרלה הוא שם של קבוצת גבינות איטלקיות טריות. מרבית סוגי המוצרלה מיוצרים מחלב של בופאלו בלתי מפוסטר שעובר תהליך של סיבוב בעוצמה גבוהה המסתיים בחיתוך הגבינה והפיכתה לגושים מהם נחתכים נתחי הגבינה בצורה מיומנת על ידי מומחים. טעמה העדין ומרקמה הרך של המוצרלה הפך אותה לפופולארית מאד בכל רחבי איטליה ובעולם כולו. צבעה לבן כתוצאה מחלב הבפלו כאשר מרבית הגבינות הקשות הן צהובות.
מקור: השם נגזר משם הפועל האיטלקי – MOZZARE שפירושו לחתוך הלקוח מעצם תהליך הייצור של הגבינה. המקור הוא בחבל קמפניה אשר בדרום איטליה. האגדה מספרת כי הגבינה הראשונה נוצרה כאשר במפעל קטן בדרום איטליה נשפך בטעות חלב לכד של מים רותחים והתוצאה הייתה גבינה מוצלחת למדי. גבינות המוצרלה הראשונות נוצרו בחבל קמפניה ומכיוון שהחלב היה בלתי מפוסטר היה זמן חיי המדף של הגבינות קצר מאד. עם הזמן חדרו לייצור טכניקות של פסטור וקירור ואזי מצאו גבינות המוצרלה את דרכן לאזורים רחוקים יותר. החל מהמאה השמונה עשרה, קיים ייצור תעשייתי מסיבי של מוצרלה בכל רחבי איטליה ובעולם כולו אם כי בדרום איטליה עדיין יש חוות קטנות המייצרות מוצרלה איכותית בטכניקות ייצור מיוחדות העוברות מדור לדור. מוצרלה מיוצרת באיטליה מהמאה ה-12
ערכים תזונתיים: הגבינה היא עתירת שומן וחלבונים דבר המעלה את ערכה התזונתי. 270 קלוריות, שומן, ויטמין A, ברזל, סידן, זרחן, נתרן. חלב הופלו הוא קשה לעיכול עקב העושר שלו בשומן ובקזאין שהוא חלבון החלב.
שימושים: פיצה נפוליטנית היא המאכל המוכר ביותר בו יש גבינת מוצרלה למרות שמשתמשים בעולם בסוגי גבינות אחרים ורבים לפיצה. מאכלים מפורסמים אחרים עם גבינת מוצרלה הם לזניה וסלט קפרזה. מאכלים נוספים הם כדורי ריזוטו במילוי מוצרלה, מרק פטריות עם רביולי מוצרלה, לחם ממולא, מוצרלה עם ירקות שונים כעגבניות וחצילים ופלפלים.
